5/5 - (2 votes)

Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü çatısı altındaki Kıbrıs Tohum Bankası bünyesinde sürdürülen, Türk Bankası sponsorluğunda, Çevre Koruma Dairesi ve BRTK işbirliği içerisinde gerçekleştirilen, tehlike altındaki endemik bitkimiz olan ve sadece Girne Dağlarında yetişen Delphinium caseyi bitkisinin tohumlarının korunmasına dair atılan önemli adımları paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.

2023 yılı içerisinde Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü, 2134 Delphinium caseyi tohumunu toplayarak ve Kıbrıs Tohum Bankası’ndaki toplam sayıyıyı 2332’ye çıkartarak önemli bir başarıya imza attı. Bu, önceki yıla göre oldukça önemli bir artışa tekabül etmekle birlikte etkili koruma stratejimizin de bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Tohum toplama süreci, Royal Botanic Gardens tarafından belirlenen keskin kurallara uygun bir şekilde gerçekleşmekte ve yöntemlerimizin sürdürülebilir olduğundan emin olunmaktadır. Bu kurallar çerçevesinde doğal yenilenmeyi desteklemek amacıyla seçilmiş 50 adet bikinin olgun tohumlarının sadece %60’ını toplanmakta geriye kalan %40’ı ise doğada bırakılmaktadır.

Toplama işleminin ardından tohumlar titizlikle temizlenmekte, sayılmakta ve -22°C’de hava geçirmez koşullarda saklanmaktadır. Bu titiz koruma yöntemi ile, türün uzun ömürlülüğü ve genetik çeşitliliği sağlanmakta ve Delphinium caseyinin uzun vadede hayatta kalmasına katkıda bulunulmaktadır.

Delphinium caseyi, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından Akdeniz adalarındaki en çok tehlike altında olan 50 bitki türünden biri olmasından dolayı dünya çapında bir ekolojik öneme sahiptir. Delphinium caseyinin, yalnızca St. Hilarion Kalesi ile BRTK yayın tesisleri arasında belirli bir alanda yetişmesi nedeniyle bitki, hem yerel hem de uluslararası bir öneme sahiptir.